- Βανκούβερ
- (Vancouver). Ονομασία νησιού και πόλεων του Καναδά και των ΗΠΑ.
1. Το μεγαλύτερο καναδικό νησί του Ειρηνικού ωκεανού (32.137 τ. χλμ., 579.921 κάτ. το 1991). Το σχήμα του είναι στενόμακρο (μήκος 460 χλμ.), με κατεύθυνση παράλληλη προς τις Βορειοαμερικανικές Κορδιλιέρες, των οποίων αποτελεί άλλωστε κράσπεδο, αλλά το χωρίζει από αυτές η Διαμήκης Κοιλάδα του Ειρηνικού. Η κοιλάδα αυτή αποτελείται από σειρά βυθισμάτων, κατά ένα μέρος κατακλυσμένων από τα νερά, και σχηματίζεται από τον κόλπο και την κοιλάδα της Καλιφόρνιας, το λεκανοπέδιο του Γουιλάμιτ, το Πιούτζετ Σάουντ και από τους θαλάσσιους βραχίονες που χωρίζουν τα αρχιπελάγη της Βασίλισσας Καρλότας (Καναδάς) και του Αλέξανδρου (ΗΠΑ) από την ηπειρωτική ξηρά.
Το Β. χωρίζεται από τον υπόλοιπο Καναδά με τα στενά της Βασίλισσας Καρλότας, του Τζόνστοουν και της Γεωργίας και από τις ΗΠΑ με τα στενά του Χέροου και του Χουάν ντε Φούκα. Είναι κυρίως ορεινό με ακτές ομοιόμορφες στα Α και με πολλές τομές στα Δ, όπου ανοίγονται μεγάλα φιόρδ. Το κλίμα του Β. είναι σχετικά ήπιο, εξαιτίας της επίδρασης των θερμών θαλάσσιων ρευμάτων και μεγάλο τμήμα του νησιού είναι σκεπασμένο με δάση.
Η βιομηχανία ξύλου, μαζί με τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και την αλιεία, είναι οι κυριότεροι οικονομικοί πόροι. Από το υπέδαφος εξάγονται λιθάνθρακες, χρυσός και χαλκός. Οι σημαντικότερες πόλεις είναι η Βικτορία, το Πορτ Αλμπέρνι και η Νανάιμοου. Το Β. το ανακάλυψε ο Τζέιμς Κουκ το 1778, αλλά το εξερεύνησε το 1792 ο Τζορτζ Βανκούβερ, από τον οποίο και πήρε η περιοχή την ονομασία της. Διοικητικά υπάγεται στην πολιτεία Βρετανική Κολούμπια.
2. Πόλη (558.232 κάτ. το 1996) του ΝΔ Καναδά, πρωτεύουσα της πολιτείας Βρετανική Κολούμπια. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, στη νότια ακτή του Μπεράρντ Ίνλετ, ενός κόλπου του Στενού της Γεωργίας, από την άλλη πλευρά του οποίου βρίσκεται το νησί Βανκούβερ. Από το λιμάνι του Β. διακινούνται κυρίως σιτάρι, ξυλεία, χαρτί, ψάρια και διάφορα μεταλλεύματα. Οι βιομηχανίες παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων (κονσερβοποίηση ψαριών και αλευροβιομηχανία), ναυπηγικής, σιδηρουργίας, διύλισης πετρελαίου, χαρτοποιίας, ξυλείας και κατασκευής επίπλων. Εξάλλου, το Β. αποτελεί το σημαντικότερο τέρμα όλων των σιδηροδρομικών και οδικών αρτηριών του Καναδά, στο δυτικό του άκρο. Η πόλη χαρακτηρίζεται από πολυφυλετικότητα, καθώς μετανάστευσαν εκεί χιλιάδες άνθρωποι από τη Ασία, κυρίως Κινέζοι (η Τσαϊνατάουν του Β. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του δυτικού κόσμου), Ιάπωνες και Νοτιοασιάτες. Τέλος, η γειτνίασή της με τις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες πολιτιστικές αναμείξεις με τους νότιους γείτονες της πόλης.
3. Πόλη (143.560 κάτ. το 2000) και λιμάνι των ΗΠΑ, στα ΝΔ της πολιτείας Ουάσιγκτον, στις όχθες του ποταμού Κολούμπια. Η πόλη ιδρύθηκε το 1857. Διαθέτει βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίας, αθλητικών ρούχων κ.ά. Τη δεκαετία 1990-2000, ο πληθυσμός της πόλης υπερτριπλασιάστηκε (αύξηση 210%), υποδεικνύοντας την οικονομική ανάπτυξη του Β.
Αεροφωτογραφία του Βανκούβερ· στο βάθος διακρίνεται το ομώνυμο νησί, στην άλλη ακτή του Μπεράρντ Ίνλετ. Χτισμένη το 1886 ως ακραίος σιδηροδρομικός σταθμός των «Καναδικών Σιδηροδρόμων του Ειρηνικού», η πόλη είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι με ζωηρότατη κίνηση (φωτ. Igda).
Φωτογραφία της καναδικής πόλης Βανκούβερ από δορυφόρο της ΝΑΣΑ, τον Αύγουστο του 1989, από ύψος 304 χλμ. Διακρίνονται χιονισμένες βουνοκορφές, ΒΑ της πόλης, και ο ποταμός Φρέιζερ (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.